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IR-4 Advisory #2015-01 (3/12/15) – Amended Sept. 10, 2015 
(Resolution 2 rewritten to eliminate temperature monitoring) 

 
Title:   Storing and Maintaining Adjuvants (Spray Additives) for Use in IR-4 Field 

Residue Studies 
 

Issue/ 
  Question: The IR-4 Regional Field Coordinators, after discussion at the 2014 National 

Research Planning meeting, agreed to take the lead in developing an IR-4 
Advisory to provide guidance to Field Research Directors (FRDs) with regard 
to the data, handling, storage and documentation required for Spray Additives. 
The intent of this Advisory is to establish a policy that defines the expectations 
for maintaining spray additives, along with appropriate supporting data and 
documentation as part of IR-4 GLP residue studies. 

 

Background: Per the 2015 IR-4 Field Data Book, the use of adjuvants (spray additives) with 
the test substance must be approved in the protocol or in a protocol amendment. 
Adjuvants (spray additives) are considered to be reagents, not test substances. 
EPA requires spray additives/adjuvants/surfactants/etc., to be treated as GLP 
“reagents.” The GLP requirements for reagents are (per 40 CFR Part 160.83): 
“All reagents and solutions in the laboratory areas [i.e., field sites] shall be labeled to indicate 
identity, titer or concentration, storage requirements, and expiration date. Deteriorated or 
outdated reagents and solutions shall not be used.” 

 

No GLP characterization is expected, but the GLP compliance statement must 
indicate if information pertaining to the following is missing or incomplete: 

 the receipt of the adjuvant at the field facility (usually the purchase date)  
 recommended storage conditions (from the adjuvant label or Safety 

Data Sheet [SDS]) 
 identity and concentration of the adjuvant (from the label or SDS) 
 the expiration date (either from the label or assigned by field personnel) 

 

 This advisory intends to provide guidance as we move to address these 
requirements. IR-4 wishes to satisfy EPA requests but not unduly waste 
adjuvants currently available to FRDs. 

 

Resolution:  IR-4 FRDs will add a Standard Operating Procedure (SOP) to their current 
SOPs to address the labeling, handling, and storage of spray additives. 

 

Expectations of SOPs addressing spray additives: 
1) GLP labeling requirements for reagents (i.e. adjuvants, spray additives) are:  

name, concentration, storage conditions and expiration date. These will be 
required on all spray additives used for IR-4 GLP Residue Studies 
beginning with 2015 field trials and beyond. 

a. Secondary containers are permitted for storage (e.g. a 1 gallon 
container subdivided into 100 ml containers for ease of use and 
transport to remote sites), but must be properly labeled per the 
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original container and now take on all the requirements and 
properties of an “original container”. 

b. If temporary containers are used (i.e. a subsample dispensed from 
the purchased container or a properly labeled secondary container 
[see b. below]) they should be used only for the purpose of 
measuring or preventing contamination. They should be adequately 
labeled to insure the product is uniquely identified, but need not be 
labeled per GLP as required for the original or secondary containers. 
Excess material poured into a temporary container should not be 
used for subsequent GLP trials and should be discarded, i.e., not 
returned to the original or secondary container. 

2) Spray additives will be stored in a location that has limited access and 
according to storage requirements on the adjuvant label. If storage 
requirements and expiration date are not specified, attach a sticker to the 
container with the adjuvant’s expiration date (up to 60 months from date of 
receipt) and storage conditions. Obtain storage requirements from 
adjuvant’s MSDS or other supplemental information. If none are provided, 
assign “Store Ambient.” 

3) Spray additives will be in good condition prior to use - the physical 
characteristics of the additive should not have changed from purchase or be 
compromised (i.e. different color, consistency [cloudy, darkened] or smell 
or appear rancid). 

4) Spray additives must be handled in a manner to prevent cross contamination 
with test substances and other spray additives. Two suggested options are 
provided below. There are likely other methodologies that may be used if 
appropriately explained in your SOP. 

a. Spray additives will be dispensed into a temporary container (such 
as a beaker) prior to being used in a GLP residue trial. The spray 
additive once dispensed will not be used for a different trial or 
returned to the original or secondary container; it will be discarded. 

b. Spray additives will be dispensed from the original or secondary 
spray additive container using a newly opened pipette, pipette tip, 
syringe, or other appropriate measuring device, and after use this 
device is discarded. The measuring device never returns to the spray 
additive container, and no leftover adjuvant in the measuring device 
is returned to the adjuvant container. The test substance is also 
dispensed by a different newly opened pipette, pipette tip, syringe or 
other device, discarded after use. 

The critical element in both these examples is: no “double-dipping” into an 
original or secondary container. No measuring device will be placed 
directly into a spray adjuvant original or secondary container, and then 
directly into a spray tank or container intended to hold GLP test substance, 
and then back into the spray adjuvant container. Other methods that prevent 
double dipping into original or secondary containers are also acceptable. 
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Expectations of moving “old” spray additives (those which have not been monitored, 
and labeled per above) into current use: 

1) Spray additives that have been directly dispensed with a measuring device 
that has been placed directly into a container with GLP Test substance, or 
any pesticide tank mix and placed again into a spray additive container will 
no longer be used for GLP residue studies. 

2) All spray additives must be labeled per GLP reagent requirements (name, 
concentration, storage conditions and expiration date). If an expiration date 
is not available (i.e. on the label or SDS) then the FRD should assign one 
that does not exceed 5 years from the purchase date. It is also recommended 
that the FRD include the date the container was opened as a helpful 
reference date. 

3) Spray additives will be in good condition prior to use - the physical 
characteristics of the additive should not have changed or be compromised 
(i.e. different color, consistency [cloudy, darkened] or smell or appear 
rancid). If the spray additive demonstrates any of these characteristics it 
should be removed from use in GLP residue trials. 

4) Monitoring of spray additives, to document and thus assure that storage 
conditions have been met, should be in place for 2015 GLP field trials and 
beyond. 

5) If there are any questions or concerns about the integrity or condition of the 
spray additive, it should be removed from use for GLP residue trials. 

 

Expectations of QA units: 
1) QA will check spray additives for appropriate labeling and use during 

critical phase inspections when spray additives are being used. 
2) During all IR-4 facility inspections by QA where spray additives exist, QA 

will check the SOP for inclusion of requirements of this advisory. Any 
observations regarding issues with spray additives will be captured as 
findings in audits, thus requiring IR-4 personnel to immediately address the 
situation. Testing Facility Management review of such audit findings will 
result in sign-off when issues have been communicated as resolved. 

 
If you have any questions, please contact your Regional/ARS Field Coordinator, the 

appropriate Study Director or Headquarters Management for further guidance. 


